6 3 4

De paleizen van Kreta

locatie:

  • Raadhuis

datum en tijdstip:

  • di 17 april 2018 van 19:30 tot 22:00 di 24 april 2018 van 19:30 tot 22:00

adres:

  • Dorp z/n), 3920 Lommel

link:

Kreta is een fantastisch boeiend eiland. Een buitenbeentje ook wel in de Griekse geschiedenis. De zogenaamde paleizen en haar bewoners zijn daar niet vreemd aan. Afbeeldingen van stierenspringers, sfinxen, vrouwen met ontblote borsten, krokusplukkers,… spreken tot de verbeelding. Maar wat betekenen ze precies? Op basis van het archeologisch materiaal wordt een beeld geschetst van een bijzonder ... Kreta is een fantastisch boeiend eiland. Een buitenbeentje ook wel in de Griekse geschiedenis. De zogenaamde paleizen en haar bewoners zijn daar niet vreemd aan. Afbeeldingen van stierenspringers, sfinxen, vrouwen met ontblote borsten, krokusplukkers,… spreken tot de verbeelding. Maar wat betekenen ze precies? Op basis van het archeologisch materiaal wordt een beeld geschetst van een bijzonder intrigerende samenleving op de grens tussen Europa en Azië.

Kreta is een fantastisch boeiend eiland. Een buitenbeentje ook wel in de Griekse geschiedenis. De zogenaamde paleizen en haar bewoners zijn daar niet vreemd aan. Afbeeldingen van stierenspringers, sfinxen, vrouwen met ontblote borsten, krokusplukkers,… spreken tot de verbeelding. Maar wat betekenen ze precies? Zijn het voorbeelden van het luxueuze leven dat de Minoïsche koning leed? En welke koning mag dat dan wel zijn?

Op basis van het archeologisch materiaal wordt een beeld geschetst van een bijzonder intrigerende samenleving op de grens tussen Europa en Azië. Er wordt gezocht naar een functie voor de Minoïsche paleizen (zoals deze van Knossos) en vooral naar sporen van haar bewoners.

De bespreking van Kreta bestaat uit drie delen; eerst is er een korte inleiding over de archeologie en het eiland zelf, daarna volgt een overzicht van de archeologische periodes met hun voornaamste kenmerken en tenslotte wordt meer in detail het paleis van Knossos bekeken in een zoektocht naar de eigenlijke functie van dit gebouw.

Bron: UiTinVlaanderen.be


Tips van insiders en bezoekers